zondag 16 juni 2013

You're sexy and you know it!

Het Britse stylistenduo Trinny and Susannah gaat in Missie Holland de straat op om vrouwen bij de borsten te grijpen om te weten te komen of ze de juiste of juist geen bh draagt. Judged by jury waarbij een vrouw van achter gespiegeld glas wordt bekeken door een jury die haar genadeloos afmaakt om aan het eind van het programma in een paar dagen tijd getransformeerd zijn in een stuk, waarmee de mannen van een geheel nieuwe jury graag mee op stap zouden willen gaan. Verder heb je nog talloze dergelijke programma's die allemaal hetzelfde doel dienen, namelijk de vrouwen aansporen om bepaalde kleding te dragen, bepaalde make-up te gebruiken, het haar in een bepaalde snit te knippen en indien nodig om cosmetische operaties te ondergaan. Als de vrouwen gevraagd wordt wat ze willen, antwoorden ze bijna allemaal eensgezind: "Ik wil er sexy uitzien."

Ik ga deze vrouwen niet veroordelen, want daar heb ik het recht niet toe. Deze vrouwen willen graag mooi gevonden worden. Wie wil er nou niet mooi gevonden worden? Waar ik problemen mee heb, is het woord sexy. Want dat woord is afgeleid van het woord seks. Als je zegt dat je er sexy uit wil zien, dan betekent dat toch dat je er zó lekker wil uitzien dat iemand seks met je wil? Als dat eigenlijk niet je bedoeling is - en je bedoelt eigenlijk 'leuk', 'vlot' of zelfverzekerd', dan moet je op je woorden én je kleding letten.

Volgens mij is Nederland en een groot deel van de wereld zo overladen met het woord sexy, dat zelfs jonge meisjes denken dat ze er sexy bij moeten lopen. Jonge meisjes lopen soms rond als sexy vrouwtjes en zenden onbewust allerlei signalen uit, terwijl ze nog kind zijn.. En oudere vrouwen doen ongelooflijk hun best om er sexy uit te zien door flink wat te tonen van bepaalde lichaamsdelen: borsten en benen. By the way: een oudere vrouw met blote benen is echt niet sexy hoor!

Hoe ziek zijn we met elkaar dat elke nieuwe auto aangeprezen moet worden met een halfblote vrouw die over de motorkap kronkelt? Wie wil dat? Wie bepaalt dat? Waarom zijn mannelijke artiesten geheel gekleed omringd met veel vrouwen op superhoge hakken en superkorte rokken? Het lijkt of de vrouwen het zelf willen. Ze zeggen ook: dat doe ik voor mezelf. Ik vind het leuk - lees sexy - om mooie kleding uit te kiezen. Ik voel me daardoor zelfverzekerd. Wat een seksistische opmerking!

Ik geloof er overigens geen barst van dat zelfvertrouwen van sexy kleding afhangt. Zelfvertrouwen komt van binnen. Elk mens is uniek en heeft de wereld iets te bieden. Als die vaardigheden aan de buitenwereld gepresenteerd worden met een kort rokje, een decolleté en een laag make-up, dan leidt dat enorm af. En niet alleen mannen zijn dan afgeleid. Ik als vrouw blijf ook kijken naar dat decolleté. Dat doe ik niet expres. Dat gaat vanzelf. Het verschil met de blik van de man is dat ik analyseer en dat hij zich verlustigt.

Ooit zei een cameraman tegen mij: "Eigenlijk snap ik die hoofddoek niet. Het gaat in de wereld toch om het spel van flirten. Dat is toch onschuldig. En het maakt het leven leuk?" En dat is misschien het antwoord op mijn vraag. Mannen willen graag dat vrouwen er verleidelijk uitzien. Mijn oma had mijn moeder een levensles geleerd die mijn moeder weer aan mij doorgaf en die ook weer doorgeef aan mijn dochters en dat is: "Kerels wolt altied wal." Vrije vertaling vanuit het Drents: "Mannen zeggen nooit nee."

Ik erger me aan het oversekste gedoe op de televisie. Vrouwen moeten gewaardeerd willen worden om wie ze zijn en niet omdat ze mooie borsten en billen hebben. Een vrouw wordt daarmee gereduceerd tot de lap vlees dat prijkt in de vitrine van de slager en dat alleen maar geschikt is om de man te dienen. Als dat is wat je wil in het leven, moet je niet verbaasd zijn als je wordt behandeld als een nummer door mannen.


Toch gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik blijf kijken naar deze programma's. Ik wil toch zien hoe de vrouw er na de metamorfose uiteindelijk uitziet. Ik vind het toch mooi om te zien hoe die vrouwen stralen aan het eind van het programma.

Ik ben er ook uit wat het geheim is van het succes van die programma's: het is de persoonlijke aandacht die de vrouwen krijgen; er wordt geluisterd naar hun verhaal; ze worden in de watten gelegd en verwend. Bovendien krijgen ze styling-en make-up-tips. In deze tijd waarin de vrouw de perfecte moeder, vrouw en collega wil zijn vergeet ze zichzelf nogal eens. En dan is persoonlijke aandacht volgens mij dé reden dat ze zo gaan stralen en er dus zelfverzekerd uitzien. Het heeft met seks niets te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten