donderdag 26 juni 2014

11 manieren om van je kind een dankbaar mens te maken

“Dank je wel voor het eten, mamma, het heeft vandaag heel goed gesmaakt.”
“Dank je wel voor mijn nieuwe speelgoed.”
“Dank je wel voor het voorlezen.”
“Dank je wel grote broer dat je samen met mij ging voetballen.”
Als kinderen zulke uitspraken doen, mag je je als ouder dankbaar voelen. Dankbaar, dat zij waarderen wat zij hebben en wat anderen voor hen doen. En dat ze begrijpen dat dankbaarheid tonen liefdevol en belangrijk is. Dankbaar, dat wat je als ouders hebt 'voorgeleefd' zijn vruchten begint af te werpen.


Hoe krijg je het voor elkaar om van je kind een dankbaar mens te maken? Duidelijk is, dat waardering niet wordt aangeleerd in één lesje bewustwording. In principe gaan de lessen de hele dag door. En het gaat niet alleen om het aanleren van waardering voor materiële zaken. Het is ook van belang dat kinderen ervaringen en andere mensen leren waarderen. Vooral de maand Ramadan leent zich ervoor om dankbaarheid te tonen en aan te leren. Daarom zijn hier 11 tips om van je kind een dankbaar mens te maken. 
1. Bedank je kind – Net als met 'respecteer om gerespecteerd te worden' leren kinderen te waarderen als ze zelf gewaardeerd worden. Dank je kind voor het afruimen van de tafel, voor het oppassen op zijn kleine zusje, voor geduldig afwachten tot je klaar bent met je telefoontje. Bedank je kind als hij zichzelf blijft in een bepaalde situatie. Toon hem hoe het is om gewaardeerd te worden en laat hem ervaren dat zijn pogingen om goed te doen of geduldig te zijn worden gewaardeerd. Laat hem horen hoe dankbaarheid klinkt en hoe makkelijk het is om dit te integreren in zijn dagelijks leven. 
2. Laat hem horen hoe jij anderen bedankt – Onze kinderen leren zo veel door ons te observeren. We kunnen onze kinderen wel vertellen dat ze dankbaar moeten zijn, maar het is veel krachtiger en effectiever als je het laat zien. Vertel je kind wat een buurman, kennis of vreemde deed en maak duidelijk hoe zeer je dit waardeert. Laat je partner blijken dat je haar of zijn kookkunsten, hulp in het huishouden en zijn of haar rol als ouder waardeert in bijzijn van de kinderen. Op deze manier leren kinderen dat niet alles wat een ander doet vanzelfsprekend is, en dat er ook waardering tegenover mag staan als je doet wat van je verwacht wordt.  
3.  Geef je kind niet alles wat hij wenst - Het is een cliché om te zeggen dat kinderen die alles krijgen niets waarderen, maar er zit zeker een grond van waarheid in. Als ouder heb je de neiging om elke keer als je samen naar de winkel gaat, even een kleinigheidje voor je kind te kopen. Maar als je kind daarna blijft zeggen: "Geef me dit, geef me dat," en bovendien moeite heeft om zijn speelgoed af te staan aan anderen, moet je je wel zorgen maken over deze verwennerij. Zorg er voor, dat je kind opmerkt dat hij de ene keer wel iets krijgt en de andere keer niets. Hierdoor zal hij vaker zijn waardering uitspreken op de momenten dat hij wèl iets krijgt.

4.  Geef hem de dingen die hij nodig heeft, en biedt mogelijkheden om de dingen te verdienen die hij graag wil -  Iets verdienen kan vele vormen aannemen. Het kan gaan om een beloning voor het behalen van een bepaald doel, of zakgeld voor bepaalde klusjes. Zelfs als je geen zakgeld aan klusjes wil verbinden, kan je extra geld beschikbaar stellen voor de extra's die hij wil. Zo leert hij dat je hard moet werken om plezier te kunnen maken of om iets te kopen dat je graag wil hebben. 
5.  Beloon op redelijke wijze -  Er is niet veel voor nodig om kinderen blij te maken, maar als ze telkens grote beloningen ontvangen, neigen ze eerder naar een materialistische levenswijze. Als je je kind zakgeld geeft, houdt het bedrag dan laag. Als een kind nog heel jong is, en leert om zindelijk te blijven, beloon hem dan met een mooie sticker in plaats van speelgoed of geld. Bewaar de grote beloningen - zoals computerspellen, of een uitstapje naar een pretpark, voor een speciale gelegenheid, zodat het waarde blijft houden.

6. Maak het duidelijk als het kind ondankbaar is - Als je kind ondankbaar is, maak het dan geen verwijten: "Wat ben jij een ondankbaar kind!" Je laat het hem of haar op een vriendelijke manier weten: "Je gaat er vanuit dat je hier recht op hebt, of dat dit zo hoort, maar zo werkt het niet."  Als bijvoorbeeld een kind klaagt dat hij het eten niet lekker vindt, zeg je bijvoorbeeld: "Ik denk dat wat je bedoelt te zeggen is dat je mamma bedankt dat ze vandaag gekookt heeft." Dit zet ze vaak weer op het goede spoor. Het is belangrijk dat ze bewust worden van het werk wat er aan het koken besteed is, en dat ze dat mogen waarderen, of ze het eten nu lusten of niet. Zei onze profeet, vrede zij met hem niet, dat je niet mag klagen over het eten? Als hij iets niet lustte, klaagde hij nooit, maar dan at hij er niet of maar een beetje van. 
7. Doe iets terug voor de gemeenschap - Er zijn zovele wegen om iets terug te doen voor de gemeenschap en voor de behoeftigen. In plaats van dit alleen te doen, kan je je kinderen hierbij betrekken. Je kan kleding, speelgoed of boeken brengen naar de Weggeefwinkel of Kringloopwinkel; je kan je kind tijdens de Ramadan vragen om ook geld te sparen voor de armen. Je kan samen met anderen een iftaar (maaltijd voor het verbreken van de vasten) aanbieden aan dakloze moslims of aan het asielzoekerscentrum in de buurt. Doe een extra boodschap en schenk dit aan de dakloze die bij de uitgang van de supermarkt staat.
8.  Help je kinderen de behoefte van anderen om hem heen herkennen - Wat je gezinssituatie ook is, er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die het (nog) slechter hebben. Praat erover met je kinderen, dat er vele mensen zijn die het zwaar hebben. Geef uitleg over het leven van een dakloze. Maak duidelijk dat er vele kinderen in internaten en oudere mensen in verzorgingstehuizen verblijven in eenzaamheid. Als je je kind 's avonds naar bed toe brengt, vertel dan hoe fijn het is dat ze in zo'n lekker warm bedje mogen liggen en dat de koelkast vol is met lekker eten en drinken. Zo leert het kind gezondheid en de zorgzaamheid binnen een gezin waarderen.    
9.  Vertel je kinderen over de ontwikkelingslanden -  Maak je kind duidelijk hoe in grote delen van de wereld mensen geen schoon drinkwater hebben. Praat met je kind over het nieuws, of lees een verhaal voor over behoeftige kinderen in de Derde Wereld, om je kind duidelijk te maken dat niet iedereen leeft zoals wij in het Westen. Vertel je kind dat in de ontwikkelingslanden kinderen vaak geen speelgoed hebben en soms zelfs als slaven moeten werken. Je kan je kind vertellen, dat je maandelijks aan een goed doel geeft, zoals het sponsoren van een weeskind in een arm land. Maak duidelijk dat de wereld groter is dan zijn eigen 'wereldje'.
10.  Integreer dagelijkse dankbaarheid in je gezin's routine -  Of het nu een onderdeel is van de etenstijd-routine, of van de bedtijdroutine, of het in de vorm van een gesprek, een voorleesverhaaltje of een du'a (smeekbede) is: moedig je kind aan om elke dag dankbaar te zijn. Help hem er aan herinneren dat niets vanzelfsprekend is. 
11. Schrijf bedankbriefjes -  Schrijf ouderwetse bedankbriefjes. Wie vindt het nu niet leuk om een brief of een kaartje te ontvangen met een bedankje er op? Ze helpen een kind realiseren, dat het goed is om degene te bedanken die iets aardigs gedaan of gezegd heeft. 

geïnspireerd door http://www.musingmomma.com/

woensdag 18 juni 2014

10 ongelooflijke voordelen van het vasten

Vele mensen vasten vanuit religieuze overtuiging, maar slechts weinigen kennen de voordelen die vasten oplevert voor de gezondheid. Vasten is goed, als je het op de juiste manier doet. Het ontslakt je, brengt de bloedsuikerspiegel omlaag en vermindert de opslag van vet. Het geeft je immuunsysteem een boost en helpt je gezonde eetgewoontes te ontwikkelen. Hier is de top tien van voordelen die je uit het vasten kan halen. 




1. Vasten ontgift

Bewerkt voedsel bevat veel additieven (toevoegingen) die wij op de verpakking herkennen als E-nummers. Deze additieven kunnen ons lichaam vergiftigen. Sommige van deze toevoegingen kunnen zelfs onherstelbare schade aanrichten. De meeste van deze gifstoffen worden opgeslagen in de vetten in ons lichaam. Vet wordt verbrand gedurende het vasten, vooral als het gedurende langere tijd is. De gifstoffen komen dan los. De lever, nieren en andere organen in het lichaam krijgen te maken met ontslakking, oftewel ontgifting.

2. Vasten brengt de spijsvertering tot rust
Tijdens het vasten komt de spijsvertering (de voedselverwerking in je lichaam) tot rust. De normale lichamelijke functies gaan gewoon door, en vooral het verteringsstelsel, maar het tempo is veel lager. Deze oefening helpt de balans van de vloeistoffen van het lichaam te herstellen. De afbraak van voedsel is in een rustiger vaarwater terecht te komen. Energie die loskomt volgt ook eenzelfde geleidelijker patroon. Het vasten houdt echter de productie van zuren in de maag niet tegen. Daarom wordt geadviseerd aan mensen met een maagzweer aangeraden om op te passen met het vasten. Sommige deskundigen raden het vasten af. 

3. Vasten geneest infectieziektes
Er zijn een paar studies die bewijzen dat vasten infectieziekten en allergieën geneest. Voorbeelden van zulke ziekten zijn reumatisch artritis en huidziekten zoals psoriasis. Sommige deskundigen melden dat vasten ook inflammatoire darmziekten geneest zoals colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm).

4. Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel
Door het vasten neemt de afbraak van glucose toe, zodat het lichaam energie kan krijgen. De aanmaak van insuline wordt minder. Dit gebeurt in de pancreas. Glucagon wordt geproduceerd om de glucose af te breken. Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegel daalt.

5. Vasten versnelt vetafbraak
Het eerste antwoord van het lichaam op vasten is de afbraak van glucose. Als de voorraad glucose is uitgeput, zoekt het lichaam een alternatief om energie te verkrijgen. Het grootste deel van het lichaam is in staat om hiertoe vetzuren te gebruiken. De vetzuren bevinden zich in de nieren en spieren en worden afgebroken om energie vrij te geven. 

6. Vasten corrigeert een hoge bloeddruk
Vasten is een manier om de bloeddruk te verlagen. Het helpt de kans op artherosclerose (toenemende vernauwing van de slagaders door opslag van vetten) te verkleinen. Tijdens het vasten worden glucose en later vetzuren gebruikt om energie te produceren. De metabolische waarden (stofwisseling) gaan omlaag tijdens het vasten. Dat geldt ook voor vecht- en vluchthormonen zoals adrenaline en noradrenaline. Hierdoor blijft de stofwisseling regelmatig en binnen de grenzen. Het voordeel daarvan is dat de bloeddruk daalt.  

7. Vasten zorgt ervoor dat je afvalt
Vasten kan er voor zorgen dat je snel gewicht verliest. Het vermindert de opslag van vetten in je lichaam. Toch is vasten geen goede methode om af te vallen. Je kan beter minder vet en suiker consumeren, en meer fruit eten.

8. Vasten leidt tot gezondere eetgewoontes
Uit observaties blijkt dat vasten ervoor zorgt dat je minder behoefte hebt aan bewerkt voedsel. Het maakt dat je behoefte hebt aan natuurlijk voedsel, zoals water en fruit. Het leidt er daarom toe, dat je bewuster en gezonder gaat leven.

9. Vasten is goed voor het immuunsysteem
Als een individu op een gebalanceerd dieet is tussen het vasten door, kan het voor een enorme boost zorgen voor je immuunsysteem. Gifstoffen worden uitgeschakeld en vetten die opgeslagen waren worden verminderd. Als de vastende zijn vasten verbreekt met het eten van fruit - dadels is de gewoonte van de profeet, vrede zij met hem), dan zorgt hij ervoor dat zijn of haar lichaam de meest essentiële vitamines en mineralen binnen krijgt. Vitamine A en E zijn goede anti-oxidanten die volop aanwezig zijn in fruit. Zij helpen om je immuunsysteem een opkikker te geven.

10. Vasten helpt je van je verslaving af
Sommige schrijvers tonen aan dat vasten verslaafden helpt om hun behoefte aan nicotine, alcohol, cafeïne en andere verslavende middelen te verminderen. Ook al zijn er andere methodes om van je verslaving af te komen, vasten kan hier zeker een rol bij spelen. 

Ondanks deze voordelen, kleven er ook nadelen aan het vasten. Het kan er voor zorgen dat je uitdroogt, wat kan leiden tot hoofdpijn en migraine bij sommige mensen. Het kan zuurbranden en maagzweren verergeren. Zwangere vrouwen, zogende vrouwen, ondervoede mensen en mensen met hartritmestoornissen, nier- en leverproblemen worden vaak geadviseerd om niet te vasten. 

bron: nairaland.com

zie ook www.qantara.nl


maandag 16 juni 2014

Geitenwollensokken-manie

Die ochtend had ik haast. Ik had me verslapen. Vandaar dat ik snel wat boterhammen smeerde om ze daar ter plekke op te eten. Ik stond met een kraampje bij de eerste landelijke Islamquiz van Nederland, georganiseerd door de ISBO. Toen ik alles had uitgepakt, pakte ik ook mijn boterhammen uit. Een zuster ‘betrapte’ mij daarbij: “Een witte boterham, schaam je.” Ik mompelde nog even iets als “haast”, maar achteraf baalde ik er van dat ik geen weerwoord gaf. Het gaat immers niemand iets aan wat ik consumeer, thuis of buitenshuis. Toch raakte ze een gevoelige snaar, waarschijnlijk omdat ik allerlei pogingen onderneem om bewuster om te gaan met alles wat wij als gezin consumeren. Ik probeer te consuminderen.


Zero Plastic Week
De afgelopen week bijvoorbeeld heb ik geen nieuwe plastic tassen aangenomen bij de winkels in het kader van de Zero Plastic Week. Want hoewel wij ons plastic afval netjes scheiden, is het toch van den gekke dat wij wekelijks een vuilniszak vol plastic in die bak dumpen. Wie denkt er over na, dat er tussen Hawaï en San Francisco 44 miljoen kilo plastic afval rond drijft met een omvang van 34 keer Nederland? Behalve dat deze ‘plastic soep’ een gevaar vormt voor alle zeedieren, krijgen wij als consument dit natuurlijk ook weer op ons bordje. Toch is er wereldwijd maar één land dat de plastic tas in de ban heeft gedaan, en dat is Rwanda, in Afrika. Vandaar dat ik ervoor wil zorgen, dat ik zo vaak mogelijk een stoffen tas bij de hand heb, zodat ik geen plastic tassen meer hoef aan te nemen in de verschillende winkels.


Minder vlees
We eten de laatste maanden ook minder vlees. Dat wil zeggen, dat er ofwel vaker vegetarische maaltijden op het menu staan, ofwel dat de portie vlees gehalveerd is. Wat ik nog wel zou willen bereiken is dat we, behalve dat onze kip halal is, het ook nog tayyib - gezond -  is. Want wat kan er nu gezond zijn aan een kip die zijn leven lang geen daglicht heeft gezien en groeihormonen krijgt toegediend om binnen zes weken een volwassen kip te worden, waar een kuiken normaal gesproken zes maanden over doet. Die kip heeft veel stress ervaren in zijn leven en, die stress- en groeihormonen zullen uiteindelijk ook in mijn maag belanden. Tot nu toe heb ik mijn echtgenoot echter nog niet kunnen overtuigen, om over te gaan op de biologische kip “want het leven is al zo duur.” Maar ik heb goede hoop, want het duurde ook jaren voordat hij zijn familieleden er op ging wijzen, dat al die suiker slecht is voor de gezondheid. En hij koopt nu ook de duurdere rietsuiker in plaats van de gewone witte kristalsuiker. Petje af voor mijn eerste-generatie-man, die hier 25 jaar geleden kwam met het idee geld te sparen om vervolgens in zijn eigen land iets op te bouwen.


Ook heb ik thuis alle schadelijke schoonmaakproducten verruild voor een milieuvriendelijker alternatief. Ze zijn vaak wel wat duurder, maar behalve dat ze het milieu niet schaden, ruiken ze ook nog eens lekker. Ik heb alleen nog een grote fles met chloor staan die ik dus nu niet meer gebruik, maar die er nog wel staat. Ik weet niet of het een groot verschil zal maken als ik het op maak, of dat ik het product in de chemokar werp. Ik heb ook pogingen gedaan om mijn eigen wasmiddel te maken, maar dat was niet direct een succes. Ik mis in mijn omgeving mensen zoals ik, zodat we samen kunnen experimenteren in het ‘groener worden’. 

Mensenrechten
Ik ben er nog niet uit, waar ik de grens moet leggen. Ligt de grens bij ‘wat goed is voor het milieu’, of ‘wat goed is voor de dieren’ of ‘wat goed is voor de mens’. In principe komt het allemaal op hetzelfde neer, want wat goed is voor het milieu en voor de dieren, is dat uiteindelijk ook voor de mens. ‘Wat goed voor de mens is’ reikt echter nog veel verder dan alleen maar gezondheid en welzijn. Dan gaat het ook over mensenrechten en onze verantwoordelijkheid daarin.


Zo was ik jarenlang erg actief met het boycotten van allerlei goederen en producten waarvan de producenten uit bezet Palestijns gebied kwamen, of een deel van de winst aan Israël schonken. Ik probeerde ook andere zusters te overtuigen om bepaalde merken te boycotten, maar ik vond nauwelijks gehoor. Alleen het verhaal van de medjoul-dadels uit Israël raakte ze. Maar nu beweerde onze slager laatst, dat ook de andere medjoul-dadels uit Israël komen, maar dan via een omweg. Ook maak ik mee dat merken constant van de een in de andere handen overgaan. Zo was Douwe Egberts een tijdlang onderdeel van Sara Lee, ging vervolgens zelfstandig om binnen de kortste keren weer doorverkocht te worden aan een Duits bedrijf. De boycotsites zijn ook niet meer up-to-date, dus hoe moet ik het dan nog bijhouden? Nu probeer ik zo veel mogelijk de producten van de grote multinationals te vermijden, aangezien zij, behalve in Palestina, ook in vele andere landen de mensenrechten met voeten treden. Maar als het niet anders kan, maak ik mezelf of mijn gezinsleden geen verwijten meer.
Ik ben er nog niet uit, waar voor mij de grens ligt. Als het aan mij lag, ging het er hier in huis anders aan toe. Dan droeg het hele gezin alleen maar katoenen en linnen kleding, deden we onze boodschappen altijd met stoffen tassen, hadden we een kleinere of geen televisie, en aten we slechts één keer in de week vlees, hadden we onze eigen kippetjes en dus eitjes, en kweekten we onze eigen groenten. Maar het ligt niet alleen aan mij. En dat is maar goed ook, want ik als ik eenmaal op dreef ben, is er misschien geen houden meer aan met mijn geitenwollensokken-manie.

Levensgenieter
Aan de andere kant ben ik te veel een levensgenieter om mij te veel leuke of lekkere dingen van het leven te ontzeggen. Toen ik net moslim was, ging ik om met een paar zusters die uit het biologisch-dynamisch milieu kwamen. Twee van hen serveerden altijd hibiscus-of rooibosthee. Hoe hard ik het ook probeerde, ik heb nooit kunnen wennen aan die zure smaak. Wat kon mij het schelen dat het zo gezond was? Ze konden op zijn minst ook nog een andere smaak serveren? Ook had ik soms best nog trek en keerde ik met een knagend hongergevoel huiswaarts na een dagje samen kennis opdoen. Maar ik heb er volgens mij nooit iets van gezegd, omdat ik niet verwend en hebberig over wilde komen, en omdat ik netjes ben opgevoed. De zusters en ik zijn uiteindelijk ook uit elkaar gegroeid, omdat ik denk ik te werelds voor ze was. Ze werden namelijk steeds strenger en gingen bijvoorbeeld steeds grotere sluiers en sommigen gingen de gezichtssluier dragen, terwijl ik op straat en op mijn werk bleef rondlopen in westerse kleding. Of er een relatie is tussen het een en het ander, weet ik niet. Maar ik kreeg het een beetje benauwd van de vanzelfsprekendheid waarmee zij alles uitdroegen.


Bemoeizucht
Dezelfde beleefdheid belemmerde mij waarschijnlijk om de zuster die zich bemoeide met mijn broodtrommel direct te wijzen op haar onbeleefdheid, ook al was het plagerig bedoeld. Want het is niet vanzelfsprekend dat ik als moslim bruinbrood eet. Mijn man is degene die de boodschappen doet. Hij en de kinderen eten graag witbrood. Dus eten we witbrood. Vaak haal ik voor mezelf spelt-brood, of eet ik havermoutpap, en soms geniet ik van een witte boterham met een dikke laag boter en hagelslag. Verder ben ik dol op gebraden kip, koffie verkeerd, en chocola. “Toch wel fair trade hè?” vraagt mijn bemoeizuchtige geweten. “Meestal wel,” antwoord ik, “het lukt me alleen nog niet met die heerlijke dikke witte chocoladerepen met gepofte rijst.”

zie ook www.qantara.nl

maandag 9 juni 2014

Did you ever look the other way?



Did you ever look the other way?

I did once, in Paris, and I still regret it
Although it was a clochard
Although he was on the other side of the subwaystation
Although I had to catch the latest metro
Although I was young and all alone
Although he probably was way too heavy for me to lift him up

He rolled on the escalator
and fell down
then rolled on the escalator
and fell down

There were several people around him
I cried out that they should help him
But they didn't even react
They were just watching

Him going up the escalator
and falling down again
while I drove off

dinsdag 3 juni 2014

Laat mij jou redden, moslimvrouw



Laat mij jou vertellen wat jij bent:

Je bent onderdrukt
afhankelijk
Je bent zwak
en heel erg zielig
terwijl ik vrij ben
onafhankelijk
sterk
en heel erg stoer

Laat mij jou redden

van je kleinburgerlijkheid
je bekrompenheid
je achterlijkheid
en gebrekkigheid
met mijn grootsheid
mijn vooruitstrevendheid
mijn beschaafdheid
en mijn volkomenheid

Laat mij jou vertellen wat jij niet snapt

Die man van jou die is doortrapt
het enige wat hij van jou wil
is dat je baart 
en dat je kookt
en verder ben je stil
en als hij heet van buiten komt
dan snap je wat hij wil
Je kleedt je uit
en daarna ligt je een tijdje stil

Laat mij vertellen dat ik medelijden heb, jij moslimvrouw
Maar als je doet wat ik je zeg, komt alles vast goed met jou

Mijn voornaam is arrogantie
en mijn achternaam onwetendheid