zaterdag 21 september 2013

Listen to your heart



Listen to your heart
although it's hard
Because every part
of the body
is talking
to you


But no,
You just go on
Not able to stop
the TGV
in your mind

How great your despair
Your lack of trust
Wandering around
as if you were lost

Just sit down,
Keep quiet
And listen

woensdag 18 september 2013

23 dingen waar een vrouw echt mee moet stoppen

'Wij zijn zelf onze grootste vijand' is een cliché, maar diep in ons achterhoofd weten we ook dat het een waarheid als een koe is. We maken onszelf vaak zo gek in het streven naar het perfectioneren van ons werk, huishouden, onze relaties (familie en vrienden), en van onszelf, dat we er moe van worden. Heel moe.

Daarom 23 dingen waar je als vrouw mee op zou moeten houden, zodat je de wereld weer aan kan. Je zult je waarschijnlijk niet overal in herkennen, maar als er ook maar één tip bij zit, waar jij iets aan hebt: doe er dan wat aan! Als het niet in één keer lukt, probeer het dan gewoon nog een keer, want de aanhouder wint - wat overigens weer zo'n cliché is.
foto: monstras.it
1. De hele tijd excuses aanbieden. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen vaker "sorry" zeggen dan mannen. Nu is het juist goed om je verontschuldigingen aan te bieden voor iets waar je verantwoordelijk voor bent, maar constant je excuses aan te bieden voor van alles en nog wat doet meer kwaad dan goed. Je hoeft je niet te verantwoorden als je een afspraak verzet of als je met een vriendin over je problemen wil praten. Wees baas over je voorkeuren en besluiten.

2. Overal "ja" op zeggen. Ja, ik spreek graag met je af om samen een kop koffie te drinken, alhoewel ik doodmoe ben en eigenlijk alleen maar in mijn bed wil kruipen. Ja, is goed, ik kijk jouw werk ook nog wel even na, terwijl ik omkom in mijn eigen werk. Ja, ik wil wel bij je langs komen, ook al komt die vreselijke vriendin van je die ik niet kan uitstaan, ook langs. Zeg geen "ja" als je het niet echt meent of wilt. Mensen zullen je meer respecteren als je grenzen stelt.

3. "Nee" tegen jezelf zeggen. Veel vrouwen spenderen te veel van hun tijd aan het benoemen of bedenken van wat ze allemaal niét kunnen, waar ze niet genoeg van weten, of wat ze niét hadden moeten doen. Laat je onzekerheid en angsten niet de controle over je krijgen, want hierdoor zullen veel kansen aan je voorbij gaan. Dus stap op die groep mensen af, waarvan je dacht dat je er misschien niet tussen zou passen; schrijf die sollicitatiebrief voor die baan waarvan je dacht dat je die toch nooit zou krijgen; en trakteer jezelf op een leuk uitje zo nu en dan, ook al vind je dat niet nodig.

4. Voedsel als je vijand zien. Vrouwen krijgen zo vaak de boodschap voorgeschoteld dat hun waarde van hun uiterlijk af zou hangen, dat ze er in gaan geloven. Ons haar hoort gladgestreken of perfect gekruld te zijn, we mogen eigenlijk niet zonder make-up de straat op, alhoewel de look wel 'natural' moet zijn, en wij moeten vooral slank zijn, maar dan wel met een beetje bil- en borstpartij, want we moeten wel vrouwelijk blijven. Hoe kan je nog genieten van voedsel als je aan zulke normen moet voldoen? Wees je je er bewust van wat je in je lichaam stopt - het is immers het enige lichaam dat je hebt - maar voel je nergens schuldig over. Geniet met volle teugen van elke gezonde smoothie en komkommersalade, maar ook van elke hap lasagna rijk bestrooid met Goudse kaas, en van elke lik van je sorbet met slagroom. Je zou geen spijt moeten hebben van eten. 
foto: wisselaar.nl
5. Ontevreden zijn met je lichaam. Waarom zou je ontevreden zijn met je hoofd of je lichaam? Al dat geknies en geklaag; houd toch eens op met jezelf te pijnigen. Dit is wat jou gegeven is. Zorg er goed voor. En let vooral op de binnenkant. Als je jezelf niet kunt accepteren, zoals je geschapen bent, kan je beter met een therapeut gaan praten.

6. Jezelf niet serieus nemen als je iets bereikt op professioneel vlak. Vrouwen neigen ertoe zichzelf minder serieus te nemen als ze iets voor elkaar gekregen hebben op hun werk. Of ze denken dat ze het succes eigenlijk niet aan zichzelf te danken hebben. Houd toch op met deze nederige opstelling. Schat je inzet op de juiste waarde. Je hebt die nieuwe baan, die promotie of die publieke erkenning gekregen omdat je het verdiend hebt. Let er wel op, dat als je je onbescheidener opstelt, niet iedereen daar begrip voor heeft. Maar laat ook dat verder niet jouw zorg zijn.

7. Op obsessieve wijze alle foto's waar je online minder flatteus op staat verwijderen. Het is begrijpelijk, dat je er niet van gediend bent dat jij die foto waar je niet zo goed op staat niet als profielfoto gebruikt. Maar overdrijf nou niet: waarom verwijder je alle foto's waar je maar enigszins onflatteus op staat op bijna dwangmatige wijze? Vaak is het zo, dat anderen niet eens hadden opgemerkt dat we op die ene foto best een onderkin hadden. Mensen, waar maken we ons druk om? Over een paar jaar hebben we spijt dat we geen foto meer hebben van bijvoorbeeld de diploma-uitreiking van ons broertje, omdat we onze ogen dicht hadden op die foto.

8. Je echte leven vergelijken met iemand anders virtuele leven. Als je heel veel tijd spendeert aan je online leven of het virtuele leven van iemand anders, dan is dat best zorgwekkend. Onderzoek heeft uitgewezen dat degenen die verslaafd zijn aan Facebook, vaker een laag zelfbeeld hebben dan degenen die er weinig tijd aan besteden. Als je urenlang langs de tijdlijn scrollt van 'je vrienden', en je afvraagt waarom die persoon er zo gelukkig uitziet terwijl jij je steeds rotter gaat voelen, dan heb je echt een probleem. Je zelf constant vergelijken met anderen zorgt ervoor dat je depressieve gevoelens ontwikkelt. Schuif op zo'n moment je laptop aan de kant en geniet van het 'nu'. Vind je dat saai? Het is tenminste wel echt.

9. Vasthouden aan spijt en schuldgevoelens. “Ik ben gewoon tegen spijt,” zei Lena Dunham in 2012 tijdens het New Yorker Festival. Schuldgevoelens en spijt zijn twee emoties die de persoon in kwestie doorgaans 'martelen'. Erken de gevoelens, maar blijf niet achterom kijken, want het verleden komt nooit meer terug. Ga verder met je leven.

10. De hele dag hakken dragen. Vrouwen zijn er dol op om pumps te dragen, maar het is erg onverstandig om daar de hele dag op te lopen. Kies toch eens gewoon voor comfort, in plaats van je voeten in schoenen met stiletto-hakken te wurmen. Jouw voeten en jijzelf zullen hier later spijt van krijgen. Zelfs kleine hakken kunnen voor rugproblemen zorgen. Bovendien kunnen lage schoenen bijzonder galant staan.
foto: Plazilla

11. Beoordeel het seksleven van andere vrouwen niet. We moeten ons niet bemoeien met het seksleven van een ander. Dat is de zorg van die ander. Als je de neiging hebt iemand als pin-up of als preuts te bestempelen, houd dan je lippen op elkaar. Zelfs als je geschokt bent -bijvoorbeeld door het obscene gedrag van voormalig tieneridool Miley Cyrus -  dan hoef je die persoon nog niet te beschimpen of bespotten.

12. Je eigen seksleven (laten) beoordelen. Niemand hoeft te weten met hoeveel mannen je het bed gedeeld hebt of wat jij gisteravond hebt uitgespookt in bed. Laat bedgeheimen geheim.

13. Proberen 'cool'  of 'chill' over te komen. Misschien ben je een stoere meid met een motor, maar als je dat niet bent, probeer dan niet 'cool' te doen. En probeer niet 'chill' over te komen, terwijl je een stresskip bent. Wees gewoon jezelf in plaats van dat je je voordat als iemand anders. Als je jezelf bent, ben je vanzelf 'chill'.

14. Bang zijn voor het label 'gestoord'. Er is niets makkelijker om een vrouw in diskrediet of uit balans te brengen dan door haar te beschuldigen dat ze overgevoelig is. "Ik denk niet dat het idee dat vrouwen 'gestoord' zijn onderdeel uitmaakt van een complottheorie," schreef auteur Yashar Ali in een blog voor de Huffington Post in 2011. "Ik geloof eerder, dat het te maken heeft met een langzame maar zekere trommelslag; dat vrouwen dagelijks ondermijnd en met een kluitje in het riet weg gestuurd worden." Bang voor het label kiezen vrouwen ervoor te zwijgen. Overigens is iedereen, man of vrouw, in meer of mindere mate gestoord.

15. Je eigen (internet)dokter zijn. Als je klieren al een week lang zijn opgezwollen, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat je een grote tumor in je nek hebt. Laat het internet voor wat het is en bezoek een echte dokter als je ongerust bent.

16. Alles op Pinterest te laten lijken. Je bent (nog) geen top-designer. Je zult niet zo maar in staat zijn een prachtige boekenkast of bank te ontwerpen. Er mag best geleefd worden in een huis. Je bent (nog) ook geen topkok. Dus jouw maaltijden hoeven er niet altijd perfect uit te zien. Als ze maar lekker smaken.

17. Bang om alleen te zijn. Er zijn zekere zaken waar je vat op hebt, zoals wie je vrienden zijn en met wie je gaat winkelen, maar je kan nooit alles onder controle hebben. Een levenspartner vinden is zoiets. Maak jezelf niet gek met de gedachte dat je altijd alleen zult blijven, en dat 'de ware' nooit op je pad zal komen, of dat jij het geluk niet meer zal vinden. Er zijn echt ergere zaken dan alleen zijn. Shirley MacLaine zei ooit: "De meest diepzinnige relatie die wij ooit op zullen bouwen, is de relatie met onszelf."

18. In een relatie blijven alleen maar omdat je niet alleen wil zijn. Als je bang bent om alleen te zijn, heb je misschien de neiging om je op de eerste de beste man, die jou aandacht schenkt, te storten. Maar uit zo'n relatie zal weinig tot niks goeds voort komen. Nora Ephron schreef: "Huwelijken komen en gaan, maar scheidingen zijn voor altijd."

19. Niet profiteren van je vrije dagen. Veel mensen kunnen het zelfs in het weekeinde of op hun vakantie niet laten hun werkmails te checken en te beantwoorden. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat werknemers die genieten van hun vrije tijd gezonder, gelukkiger én productiever zijn. Vroeger - nog niet eens zo heel lang geleden - hadden we geen mobiele telefoons en waren we niet 24/7 bereikbaar. Er is niets ergs aan om je telefoon uit te schakelen in het weekeinde of als je een lange wandeling maakt langs het strand.
foto: wetenschap24.nl
20. In een giftige vriendschap blijven hangen. Schrap vrienden van je vriendenlijst die jou niks goeds brengen of jou alleen maar onrustig of ongelukkig maken. Het leven is te kort om je laten leiden/lijden door dit soort zogenaamde vrienden.

21. Je verplicht voelen met mensen om te gaan. Dat je vroeger elk moment op de dag met haar omging op de basisschool, wil niet zeggen dat je nu nog steeds een klik met haar hebt. Als het niet goed voelt, mag je een vriendschap best laten verwateren. Voel jezelf daar niet schuldig over.

22. Je schamen voor je hobby's. Als jij een bepaalde hobby hebt die anderen niet met je delen, dan hoef je dat niet te verbergen. Als jij bijvoorbeeld van kitsch houdt, terwijl je vriendinnen van kunst houden, dan moet je je daarvoor niet te schamen. Maak je niet druk over hoe je er uit hoort te zien, waar je over hoort te praten, en/of wat jij belangrijk zou moeten vinden. Wat maakt het uit dat je geen verstand hebt van muziek? Of dat jij als vrouw geobsedeerd bent door voetbal of niet elke dag 'Goede Tijden, Slechte Tijden' kijkt.

23. Deadlines stellen voor belangrijke momenten in je leven. Probeer niet om precies te plannen wanneer je in elk geval getrouwd moét zijn, of baby's zou moeten krijgen, of die droombaan moet hebben gevonden. Geniet van de onzekerheid van het bestaan en sta je zelf toe om je te laten overrompelen en blij verrassen door de momenten dat er zich iets groots in je leven aandient.

gebaseerd op een artikel in de Huffingtonpost

zaterdag 14 september 2013

Hard werken


foto: zen-op-kantoor.net

Van jongs af aan heb ik geleerd
Dat iemand die hard werkt wordt geëerd
Nou, ploeteren dat heb ik gedaan
Met 100 %  inzet in elke baan

Maar wat heeft het me nou gebracht?
Heeft men mij daarom meer geacht?

Echt niet

Het gaat bij werken niet om hardheid
Of de op-kantoor-gespendeerde tijd
Het gaat er om dat jij hard werken mijdt
En een ander in jouw plaats lijdt

Het enige dat jij hoeft te doen
Is inspireren 
En delegeren
Flaneren in je duurste kleren
En luilakken de rug toekeren
Je moet ook goed zijn in bezeren
en ervoor zorgen dat er weinig valt uit te keren

Van jongs af aan heb ik geleerd
Dat hard werken wordt geëerd
Maar mensen, dat is echt verkeerd


donderdag 12 september 2013

Alle begin is makkelijk

De Nederlandse uitdrukking "Alle begin is moeilijk" klopt niet. Mijn ervaring is dat het begin juist makkelijk is als je samen aan iets begint. De wil is er, het enthousiasme, de inzet, de saamhorigheid.

Die beren op de weg zie je eerst niet.
Eerst zijn de beertjes namelijk nog schattig; je knuffelt ze, je geeft ze te eten en te drinken; je aait ze. Maar dan beginnen ze te groeien: je neemt ze voor lief; je houdt ze te vriend; je negeert ze; je paait ze.

Totdat je er met de auto niet meer langs kan en beseft: "Beren, die horen niet op de weg. Die horen in de vrije natuur."  Aan het eind kom je tot de slotsom, dat die beren jou mogelijk ook als beer zagen.

Ik wil maar zeggen dat de uitdrukking moet zijn: "Alle begin is makkelijk" of "Aan het eind merk je pas dat het begin makkelijk was."

foto: pocketrangerblog.com

woensdag 11 september 2013

25 vragen aan je schoolgaande kind

Stel jij je kind wel eens de vraag: "En hoe ging het op school" en kreeg je het antwoord: "Goed."? Ben je daar tevreden mee, of wens je dat je kind uitgebreider vertelt over wat hij of zij op school meemaakt en leert? Wil je weten of je kind het naar de zin heeft, of het op het schoolplein samen met anderen speelt, of het gepest wordt of zelf pest? En wil je weten hoe je kind het doet op school, in welke vakken het uitblinkt, welke toets er aan komt, en hoe de leraar tegen hem of haar praat?

Kinderen houden er van om over hun dag te praten, maar soms is het wel nodig een ontspannen sfeer daartoe te scheppen en er rustig voor te gaan zitten, zodat het gesprek vlot verloopt. Wat goed werkt bij kinderen is dat we checken of we alles begrepen hebben - "Heb ik het goed begrepen, dat je.....?" Dan hebben de kinderen het gevoel dat je echt naar ze luistert. Dagelijks naar verhalen over school luisteren is voor het kind een teken dat zijn ouders echt om hem of haar geven en dat het met zijn/haar verhaal altijd bij hen terecht kan.

Foto: obs-de-venser


Hier onder staan 25 vragen die soms grappig en soms openhartig zijn, maar ook serieuze vragen die ertoe leiden dat kinderen over hun schooldag vertellen - wat er goed ging, wat er minder goed ging en ook over vervelende ervaringen op school waar ze zich zorgen over maken of waar ze bang voor zijn, zoals pesten.

25 vragen aan je schoolgaande kind motiveren om te praten

1. Wat vond je vandaag het leukst op school?

2. Welk vak of activiteit vond je het leukst? Wat vond je niet zo leuk?

3. Wat vond je van de opdracht (zoals huiswerk, spreekbeurt, werkstuk) die je moest maken?

4. Stel je voor dat je een moment op school nog een keer kon beleven, welk moment zou dat dan zijn?

5. Wat was het grappigste dat je beleefd heb in de klas vandaag?

6. Welke taak (of welk vak) vond je een makkie vandaag?

7. Hoe gaat het met taal/rekenen/aardrijkskunde/geschiedenis?

8. Wat heb je vandaag op school geleerd, dat je echt graag wil onthouden?

9. Als je één ding kon veranderen op school, wat zou dat dan zijn?

10. Waar moest jij om lachen vandaag op school?

11. Met welke drie woorden zou jij je beste vriend op school omschrijven?

12. Als je op een onbewoond eiland terecht zou komen met één persoon van school. Wie zou dat dan moeten zijn? En waarom?

13. Stel je voor dat je 1000 euro had om iets voor je school te kopen, wat zou jij dan kopen?

14. Wat voor complimentje zou je aan je juf/meester willen geven?

15. Wat heeft de meester/juf vandaag tegen jou gezegd dat je nu nog onthouden hebt?

16. Als jij morgen les zou geven, waar zou het dan over gaan?

17. Met wie heb je vandaag op school gesproken/gespeeld?

18. Wat is je vriend's favoriete vak op school? Ben jij het daarmee eens?

19. Stel je voor dat een beroemd iemand les zou komen geven op jouw school, wie moest dat dan zijn en waar zou de les over moeten gaan?

20. Welk uur van de dag/welke les ging vandaag heel snel voorbij? Welke les duurde te lang?

21. Toen ik zo oud was als jij, waren er op school een paar kinderen een beetje gemeen tegen me. Ze plaagden me. Maak jij dat op jouw school ook mee?

22. Toen ik zou oud was als jij, was er een jongen die de hele tijd gepest werd. Ik deed er niet aan mee, maar ik wist niet zo goed hoe ik moest reageren. Maak jij zoiets ook wel eens mee?

23. Heb je op school alles begrepen, of had je nog vragen over voor de meester of juf, waar geen tijd meer voor was?

24. Wat is je favoriete plekje op school/in de klas?

25. Gaat er morgen/binnenkort/dit jaar nog iets op school gebeuren, waar je je op verheugd?

Met je kinderen over school praten is een gelegenheid om te ontdekken hoe zij zich ontwikkelen, hoe zij leren, hoe zij met leeftijdsgenoten omgaan en hoe ze met leerkrachten en andere volwassenen omgaan.

Bron: positiveparentingconnection.net

dinsdag 10 september 2013

Hoogmoed komt voor de val

Als je door de mand valt en als een muis in de val zit, wees er dan van doordrongen dat je steken hebt laten vallen. Probeer niet anderen in je val mee te slepen, want die anderen zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Op een dag val je van je paard en zal iedereen je laten vallen als een baksteen.

Valt het kwartje nu dan eindelijk?



woensdag 4 september 2013

Bedelaar tegen wil en dank

Je hebt keurig doorgegeven aan het UWV, en aan het participatiefonds, en aan de cursusleider van de basiscursus voor startende ondernemers van het Instituut Midden- en Kleinbedrijf, dat je op vakantie gaat - waardoor je één week minder krijgt uitbetaald - maar bij thuiskomst vind je een brief op de mat, waarin ze dreigen je uitkering stop te zetten, omdat je niet gereageerd hebt op hun brief, die dus tijdens de vakantie is binnengekomen. Ongelooflijk!

'Lantefanteraar' in asociaal Nederland
Het maakt helemaal niet uit of jij je bijna 25 jaar lang uit de naad gewerkt hebt voor volk en vaderland, je wordt behandeld als de eerste de beste 'lanterfanteraar' die er rondloopt in asociaal Nederland. Ik heb ze een keurig briefje terug gestuurd: 'Ik kon niet reageren omdat ik, zoals jullie wel weten, op vakantie was'. Nu ben ik gevat (met de pen), maar het is niet iedereen gegeven om alert,vlot en zakelijk te reageren. Boos worden heeft ook geen zin. Voor je het weet, word je jarenlange recht op uitkering je af genomen.


Ze zijn er als de kippen bij
De vraag in de brief van het UWV was: 'Onlangs heeft u contact met een van onze medewerkers op genomen. U wilde weten hoeveel u mocht bijverdienen als freelancer zonder gekort te worden. Wij willen nu graag weten, wat voor werkzaamheden u heeft verricht en hoeveel u heeft verdiend.'  De betreffende medewerkster, die er dus keurig een aantekening van heeft gemaakt, had mij geantwoord, dat ik niet gekort zou worden. Het antwoord dat zij mij gaf, heeft ze vast niet zwart-op-wit gezet, want achteraf gezien blijkt het helemaal niet te kloppen. Ze zijn er als de kippen bij als er gekort kan worden.

Tijdens een introductie van de ondernemerscursus werd geadviseerd om niet zo maar door te geven hoe veel uren je had gewerkt of hoeveel geld je hebt verdiend, omdat je dan automatisch gekort wordt op je uitkering. Vandaar dan ook dat ik de cursus ben gaan volgen, want dan mag ik een half jaar lang bekijken of ik het red als ondernemer én ondertussen bijverdienen, met behoud van (70 % van de) uitkering.

Vandaag tijdens deel II van de cursus vertelde een van de medestudenten, die net als ik een eigen zaak op wil starten, dat ze sinds een week rond moet komen van 800 euro. Eigenlijk kon ze het zich niet veroorloven om naar de cursus in Arnhem te komen. Zij voelt zich behandeld als een onwillige, terwijl ze zo gemotiveerd is om tweedehands kleding te verkopen.

Afhankelijk van de instanties
Het is onvoorstelbaar, dat iemand probeert op eigen benen te gaan staan, maar dan ontmoedigd wordt door de instanties. Aan de ene kant wordt er in deze tijd van je gevraagd dat je als burger zelfstandiger wordt - de eigenkrachtorganisaties schieten als paddenstoelen uit de grond -  maar aan de andere kant ben je afhankelijk van de grillen van de ambtenaren van allerlei instanties die je het leven zuur zouden kunnen maken. Je bent een bedelaar tegen wil en dank. Mijn oerinstinct - het verlangen naar vrijheid - zegt me, dat ik dus zo snel mogelijk op eigen benen moet staan, zodat ik niet meer afhankelijk ben van deze instanties. (En om de cirkel vicieus te maken, bovenaan deze alinea verder lezen).