woensdag 29 juni 2016

Veelzijdigheid


In deze tijd is het heel handig als je een specialist bent, dat je ergens heel goed in bent. Het is voor jezelf ook fijn, dat je ergens in uitblinkt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen. Alle respect voor de mensen met een specifiek talent.

De mensheid kan deze specialisten goed gebruiken, omdat ze zich helemaal ondergedompeld hebben in hun vakgebied. Of van die mensen die van jongs af aan al wisten wat ze later zouden worden, die zich geroepen voelden om hun levensdoel te verwezenlijken, een doel waar ze helemaal voor gaan. Ze komen er vaak ook heel ver mee, omdat ze zo gedreven zijn.

Werkgevers zijn dol ook op specialisten. Ze weten precies waar ze aan toe zijn met jou. Maar met generalisten weet men zich vaak geen raad. Als je veelzijdig bent, ben je niet in een hokje te plaatsen. Als je niet goed bent in één ding, maar je een aantal dingen "best aardig" doet, dan twijfelt men of je wel echt geschikt bent voor de baan en of  je je wel volledig zult inzetten. 


Voor jezelf is het ook wel eens lastig, omdat je niet zo goed weet wat je verder wil in je leven. Er zijn zoveel doelen die je aandacht verdienen. Zoveel goede doelen die de moeite waard zijn, waar je je geld, tijd en energie aan zou willen geven. Je kan geen keuze maken, want als je voor één goed doel zou kiezen, doe je toch duidelijk het andere tekort. Er zijn ook zoveel leuke beroepen die je best zou willen uitoefenen. Je solliciteert op verschillende functies, die je allemaal wel aantrekken op de een of andere manier.


Tot je ineens intuïtief voelt: ik wil niet één doel, ik wil niet één baan of één functie. Ik wil niet in een hokje gestopt worden. Ik wil niet fulltime werken in die baan. Ik wil vrij zijn om allebei, of alle drie of vier te doen, wanneer ik daar behoefte aan heb. 

Wat men vergeet is, dat veelzijdigheid ook een talent is. Veelzijdige mensen weten de verbinding te leggen die de specialist niet ziet, wat een eye-opener voor de specialist zal zijn. Veelzijdige mensen denken out-of-the-box en zullen verrassende elementen inbrengen. Bovendien zijn veelzijdige mensen zijn net zo loyaal als specialisten. En net zo gedreven.


IK ben veelzijdig



Geen opmerkingen: