maandag 3 juni 2013

Baard is 'in' en gezond

Waren baarddragende moslimmannen tot voor kort ouderwets, tegenwoordig zijn ze helemaal 'in'. We hoeven maar naar de reclame te kijken, of er komen stoere, knappe mannen met baarden in voor. Maar behalve dat onze broeders nu trendy zijn, zijn ze ook nog eens goed bezig met hun gezondheid.

Uit het onderzoek van de universiteit van Oxford bleek dat baarden namelijk 90 tot 95% van de UV straling van de zon tegenhouden, waardoor je minder snel een oudere huid krijgt en het risico op huidkanker verkleint. Ook als je astma hebt zou de baard helpen om pollen en stof weg te houden bij je neus en ogen. Daarnaast helpt een baard ook nog eens om jezelf te beschermen tegen de elementen, waardoor je jong en fris blijft. Als laatste is scheren één van de grootste oorzaken van acne, ingegroeide haren en bacteriële infecties. Doe je dat niet dan heb je daar ook geen last van.

Dan gaat het natuurlijk wel om goed verzorgde baarden. Een vieze baard kan infecties verspreiden en een not goed verzorgde baard is gewoon een paupere look. Bovendien is het netjes bij houden van de baard een goed gebruik -een soenna - van onze profeet Mohamed, vrede zij met hem.



De trend lijkt vanuit Amerika te zijn overgewaaid. Daar gaan ze zelfs nog een stapje verder. In de stad Philadelphia zouden met name Afro-Amerikanen en hiphoppers ook de traditionele islamitische kledingstijl hebben overgenomen. Sommigen dragen behalve de baarden ook broeken tot boven de enkel en lange blouses tot over de knie. Het zou puur om een nieuwe modetrend gaan en los staan van het geloof. Vandaar dat ze in de volksmond ook wel 'assalam-fakems' genoemd worden - een woordspeling op 'assalam alaikoem' - de vredesgroet van de moslims.

De baard zelf heeft ook een 'merknaam' gekregen met 'Sunni' of 'Philly baard", omdat de baard geïdentificeerd wordt met de Stad van Broederlijke Liefde: Philadelphia dus.

De populariteit van de baard toont tegelijkertijd aan, dat de islamitische cultuur geaccepteerd lijkt te worden in Philadelphia.

bron: menandstyle.nl; muslimvillage.com

Dit bericht was eerder geplaatst in MoslimVandaag

Geen opmerkingen: